Maloúpská vařečka 2021
Kdy: 9.10. 2021, od 9:30
Kde: Malá Úpa
Srdečně vás zveme na další ročník Maloúpské Vařečky, který pořádáme v celé Malé Úpě v sobotu 9.10.2021.
Kdo soutěží?
Místní kuchtíci, kuchtičky, kuchaři a kuchařky budou soutěžit o nejlepší horskou polévku. Ale samozřejmě vám představí další krkonošské dobroty a regionální speciality. Stejně jako loni nebudeme trčet na jednom místě, ale hezky si celou Malou Úpu projdeme a tak nakouknete soutěžícím skoro až „do kuchyně“.
Průběh soutěže
Start bude průběžně mezi 9:30 a 13:00, takže nemusíte být načas, ale také si dejte pozor, aby na vás nějaká soutěžní polévka zbyla Startuje se u Galerie Celnice přímo na hranicích a končí se u hotelu Javor ve Spáleném Mlýnu, odkud se vrátíte připraveným „pendl“ busem zpět k autu. Celkem ujdete cca 5,5 km většinou z kopce.
Jaké polévky ochutnáte?
stánek č. 1 Pension Věra: Couračka z Kérkonoš
stánek č. 2 Pomezní bouda: Podzimní Dýňovka z Pomezní
stánek č. 3 Pivovar Trautenberk: Trautenberkova zelňačka (s klobásou a fazolemi, zjemněná zakysanou smetanou)
stánek č. 4 Penzion Blesk: Bramboračka
stánek č. 5 Horský penzion ČERNAVA: Černavská bramboračka
stánek č. 6 Chata Moravanka: Krkonošská zelňačka (s houbami a domácí klobásou)
stánek č. 7 Chata Sněženka: Slepičí vývar
stánek č. 8: Renerovka 93: Hajného myslivecká polévka (aneb když Anče není doma)
stánek č. 9: Krmelec u Kraví hory: Smetanová polévka z čerstvých lišek (a tymiánem a opečenou slaninou)
stánek č. 10 Penzion Sokolí boudy: Hladká Anča (s liškami, slaninou a krutony)
stánek č. 11 Horská chata U Kokrháče: Krkonošská hříbková
stánek č. 12 Hotel Javor: Jemná krémová česnečka (s hříbky)
Hlavní kulinářská soutěž
O Maloúpskou vařečku: hlasuje veřejnost, kdy na hlasovacím lístku určí 1.-3. nejlepší polévku. Ta polévka, která bude mít na konci nejvíce hlasů, vyhrává letošní vařečku. Soutěžící si odnese plaketu s vařečkou, kterou bude moci po celý rok vystavovat, šek na 2000 Kč a řád zlaté vařečky. Toto je nejprestižnější soutěž.
Vařečka Sympaťačka: soutěžící nemusí mít nejlepší polévku, ale zaujme svoji pohostinností, stylem, pěkným chováním či výzdobou. Na hlasovací lístek napíšete číslo nejsympatičtějšího stánku.
Profi vařečka: profesionální kuchaři budou hodnotit polévky svým přísným okem a z mnoha pohledů. A vyhlásí nejlepší polévku v kategorii Profi vařečka.
Vložené kulinářské soutěže
Soutěž o největšího Pijáka (stanoviště č. 3, Pivovar Trautenberk) – průběžná soutěž o nejrychlejší vypití jednoho „half-yardu“ trautenberské jedenáctky. Nejrychlejší piják vyhrává. Vyhlášení v cíli u Horského Hotelu Javor.
Soutěž o nejdrsnějšího chill pepper Ohniváka (stanoviště č. 12 – cíl, Hotel Javor) – hromadná soutěž, ale je třeba se nahlásit na startu
Soutěž o největšího Jedlíka borůvkových knedlíků (stanoviště č. 12 – cíl, Hotel Javor) – hromadná soutěž, ale je třeba se nahlásit na startu
Pravidla hlasování
Sponzoři akce
☀ MAKRO ČR – ceny pro soutěžící, hlavní partner soutěže, dodání poroty a kuchařů
☀ Makro Akademie – ceny pro soutěžící teamy
☀ Horský Hotel Javor – organizace akce a lidí, ubytování porotců, sponzorů, kapely a pomocníků, technické zajištění akce, soutěží a live cookingu, ceny do soutěží ☀ HuraNaHory.CZ – mediální partner
☀ REkrabička – ekologické řešení a podpora akce
☀ Gast-Pro Trutnov – zapůjčení live cooking vybavení a odměny pro soutěžící
☀ Ski areál Malá Úpa – zajištění pendl busu mezi cílem a startem po celý den a pomoc se stavěním stanů
☀ Pivovar Trautenberk – zajištění soutěže o největšího Pijáka a dodání cen do vložených soutěží
Odpolední zábavný program v cíli
Kromě níže uvedeného programu se můžete těšit mimo jiné na výtvarné dílničky Dany Augustové s výrobou skleněných korálků či okružní jízdy vláčkem Úpáčkem.