info@malaupa.cz +420 499 891 112 Webkamery Pro občany EnglishGermanPolski MENU

Dobrý den všem,

posílám před koncem roku některé důležité zprávy, prosím přečtěte si všechno.

Parkování

Na zastupitelstvu jsme v úterý odsouhlasili ceník parkovného na 3 parkovištích, který je v příloze.

Cena parkovného je v zimě 140 Kč na den, mimozimu 100 Kč na den.

Po dlouhé diskuzi jsme nakonec ustoupili od podpory SKIMU Packu a parkování zdarma. Místo toho jsme slevu dali všem týdenním hostům (tito hosté budou mít 3 dny parkování zdarma), tj. dostanou slevu ve výši 43 %.

Důležitá je i informace, že z administrativních důvodů není možné parkovné platit dopředu na pokladně SKIMU. To také znamená, že každý vyjíždějící host bude muset zaplatit a po návratu si opět vzít novou kartičku. Proto ani není možné, aby takový vyjíždějící host dosáhl na slevu „3 dny zdarma“. Prosíme upozorněte na to své hosty, parkovací systém toto bohužel technicky neumožňuje.

Rezidenční parkování zůstává ve stejném duchu jako v minulých zimách. Jedinou změnou je to, že první parkovací kartu mají občané s trvalým bydlištěm v obci zdarma. Rezidenční karty vydává Infocentrum.

Závory

Závora Černá Voda je již funkční a dáme ji ještě dnes dolů, protože má sněžit, tak je lepší, když do zóny nebudou vjíždět auta. Nejen Poláci mají tendenci se jet podívat na nové propojení…

Závora Spálený Mlýn je doplněna o nový GSM modul, který zatím není plně funkční, protože signál Vodafone je ve Spáleném Mlýnu bídný…, pracujeme na zlepšení.

Pokud budete někdo potřebovat závoru otevírat, potom na prvním místě preferujeme otevírání mobilem. Ten má ale také své omezení – do modulu se vejde max 100 čísel. Proto bychom rádi, abyste požadavky na registraci telefonních čísel dávali rozumně a zbytečně nenahlašovali všechny členy rodiny atd. Závoru je možné otevřít odkudkoliv.

Ohňostroje

Na zastupitelstvu jsme přijali vyhlášku o zákazu ohňostrojů i na Silvestra. Proč? Malá Úpa leží v KRNAP uprostřed přírody, a to je ten hlavní důvod, proč k nám lidé jezdí a proč tady jsme. Budeme rádi, pokud se přidá co nejvíce lidí a ohňostroje nebudete odpalovat.

Prosím předejte tuto informaci svým hostům. Facebook příspěvek ke sdílení 5 kliknutíZDE.

Pokud si opravdu nemůžete pomoci, potom je asi možná krátká a decentní tichá pyrotechnika, která je ohleduplná ke zvířatům. Nevydává explozivní ani jinak nepříjemné zvuky, nevydává výrazné světelné efekty. Typickým tichým efektem jsou různé fontány a římské svíce.

Příspěvek dětem

Jako každý rok dává obec Malá Úpa příspěvek na volnočasové aktivity trvale žijícím dětem ve věku 6-18 let. Za volnočasové aktivity je možno považovat např. lyžování, takže pokud dítě využije obecní slevy spolu s 50 % slevou na celoroční skipas od SKIMU, lyžuje v Malé Úpě zdarma.

Známky na popelnice

Transport mírně zdražil pro nepodnikatele roční týdenní svoz na 2.173 Kč (2.069 Kč v roce 2019). Přestože se jedná o nabídku pouze pro nepodnikatele, dohodli jsme se, že budeme tuto známku prodávat i podnikatelům pro jejich osobní spotřebu (tj. pouze na fyzickou osobu nepodnikatele), a to ve výši 1 známka na objekt. Podmínkou je, že podnikatel doloží způsob, jak nakládá se svozem směsného odpadu pro své podnikatelské účely (smlouva s Transportem, doklad o nákupu jednorázových známek atd.).

Jednorázové známky a pytle zdražují z 84 Kč na 88 Kč.

Stále platí pravidla svozu: (i) všechny popelnice/kontejnery budou označeny č.p., (ii) popelnice/kontejnery, které nepůjdou zavřít, nebudou vyváženy (tj. nejsou přípustné tzv. čepice, kdy je pytle do popelnice nevejdou, takže se vrství až nad hranu popelnice) – v tomto případě je nutné dát takový odpad do oficiálních pytlů firmy Transport (prodává obecní úřad nebo Infocentrum) a umístit je do sběrného domečku, který je na Celnici a ve Spáleném Mlýnu, (iii) za prostor kolem popelnice/kontejneru je zodpovědný uživatele nádoby.

Tradiční vánoční koncert v kostele

V neděli v 19:30 proběhne předvánoční koncert v kostele sv. Petra a Pavla.

Půlnoční

24.12. ve 21:00 bude v kostele tradiční Půlnoční.

Vernisáž fotografií Adély Špetlové

V neděli 29.12. v 16:00 proběhne vernisáž výstavy svobodské (tedy skoromístní) mladé fotografky Adély Špetlové, tak pokud budete mít čas, tak se stavte si užít kulturu a zároveň ji kulturu.

Další zimní a společenské akce

Sledujte web a facebook Malé Úpy.

*****

A na závěr mi dovolte popřát krásné svátky a do dalšího roku pevné zdraví a jen vše dobré! Za celý obecní úřad posílám PF (ručně dělané Ilonou Zmítkovou).

Karel Engliš
starosta